Laboratuvarlar

Moleküler Genetik Laboratuvarı

Yeterli altyapıya sahip, tam donanımlı moleküler genetik laboratuvarımızda, farklı bitki türlerinin popülasyon yapısını, genetik çeşitliliğini, biyotik ve abiyotik streslerle ilişkili kromozomal bölgelerini belirlemek amacıyla moleküler tabanlı çalışmalar yürütülmektedir.
Bu kapsamda moleküler markörlere dayalı seleksiyon ve CRISPR-Cas9 gibi önemli teknolojiler kullanılarak klasik ıslah yöntemlerinin moleküler tekniklerle desteklendiği modern ıslah çalışmaları yapılmaktadır.

Yapılan bu çalışmalar ile farklı ekolojik koşullara dayanıklı ya da toleranslı, kalite ve verim bakımından daha üstün yeni çeşitlerin ülkemiz tarımına kazandırılması hedeflenmektedir.

 

Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı

Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı, üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, materyallerin getirilip temizlendiği, besin ortamlarının hazırlandığı, sarf malzemelerin bulunduğu ön hazırlık odası, ikinci bölüm, steril kabinin bulunduğu, bitki parçalarından steril koşullarda yeni doku veya bitki üretimlerinin yapıldığı transfer odası, üçüncü bölüm ise bitkinin gelişimi için optimum şartların sağlandığı bitki büyütme odasıdır.

Bitki Doku Kültürü laboratuvarında yılın her döneminde iklim koşullarına bağlı kalmadan üretim yapılmaktadır. Bu kapsamda laboratuvarımızda hastalıktan ve virüsten ari bitki üretilmesi, farklı türlerin sürgün ucu kültürü ile çoğaltılması, bitki ıslah süresinin kısaltılması amacıyla haploidizasyon tekniklerinin kullanılması, abiyotik ve biyotik stres koşullarına dayanıklı bitki elde etme çalışmaları yürütülmektedir.

 

Bitki Zararlıları Laboratuvarı

 

Bitki zararlıları laboratuvarında, bitki ve bitkisel ürünlerde görülen zararlıları (böcek, akar, nematod, kemirgen vb.) teşhisinin yapılmasına, bu zararlıların yayılışlarının, yoğunluklarının, yarar ve zarar seviyelerinin tespit edilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

Bu çalışmalar kapsamında bitki zararlılarının biyo-ekolojileri, epidemiyolojileri ve neden oldukları ürün kayıpları incelenerek olası mücadele yöntemlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Laboratuvarımızda kimyasal pestisitlere alternatif olarak bitkisel orjinli pestisitlerin kullanımına yönelik çalışmalar ve ıslah materyallerinin nematodlara dayanıklılık durumlarının belirlenmesine yönelik çalışmalarda ele alınmaktadır.

 

Bitki Hastalıkları Laboratuvarı

Bitki ve bitkisel ürünlerde zarara neden olan bakteriler, fitoplazmalar, funguslar, virüsler ve viroidlerin neden oluğu hastalıklar ile yabancı otların teşhisi, yaygınlık ve zarar seviyelerinin belirlenmesi, biyolojileri, epidemiyolojileri ve mücadele olanakları üzerine çalışmalar yürütülmektedir.

Dayanıklılık ıslahı çalışmaları kapsamında bitkilerdeki hastalıklara dayanıklılık mekanizmaları, dayanıklılık genlerinin belirlenmesi ve bu genlerin yüksek verim ve kalite potansiyeline sahip genotiplere aktarılması çalışmalarına ağırlık verilmektedir.

 

Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Laboratuvarı

 


Bitki ve bitkisel ürünlerde zarara neden olan bakteriler, fitoplazmalar, funguslar, virüsler ve viroidlerin neden oluğu hastalıklar ile yabancı otların teşhisi, yaygınlık ve zarar seviyelerinin belirlenmesi, biyolojileri, epidemiyolojileri ve mücadele olanakları üzerine çalışmalar yürütülmektedir.

Dayanıklılık ıslahı çalışmaları kapsamında bitkilerdeki hastalıklara dayanıklılık mekanizmaları, dayanıklılık genlerinin belirlenmesi ve bu genlerin yüksek verim ve kalite potansiyeline sahip genotiplere aktarılması çalışmalarına ağırlık verilmektedir.

Laboratuvarımızda;
• Standart Toprak Verimlilik Analizi Paket 1 (Saturasyon, Tuz, pH, Kireç, Fosfor, Potasyum, Organik Madde)
• Standart Toprak Verimlilik Analizi Paket 2 (Bünye, Tuz, pH, Kireç, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Organik Madde)
olmak üzere 2 farklı analiz paket seçeneği bulunmaktadır.

 

Kalite Laboratuvarı


Kalite laboratuvarında, yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri, yem bitkileri ve sebzeler gibi farklı bitki gruplarının gıda analizleri yapılmaktadır.

Bu kapsamda, gıdaların raf ömrü ve depolama koşullarını belirlemede kalite ölçütü olarak değerlendirilen nem ve kuru madde oranı gibi birçok özellik incelenmektedir.

Ayrıca makro-mikro bitki besin elementi içeriği, antioksidan kapasitesi gibi bitki kalitesini etkileyen birçok parametre değerlendirilerek, kalite ve verim içeriği bakımından daha üstün performansa sahip yeni çeşit geliştirme çalışmaları yürütülmektedir.