Enstitümüz Savunma Teknolojileri Anabilim Dalı Doktora programı öğrencisi Burak CİVELEK Prof. Dr. Sinan KIVRAK danışmanlığında yürüttüğü "Kanat Tipi Paraşüt Sistemi için Özerk Komuta Kontrol Sistemi Tasarım ve Uygulaması" adlı doktora tezini başarı ile savunarak mezun olmuştur.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde insani yardımların ve askeri kargoların tam doğru koordinata ulaşmasını sağlayacak bir paraşüt yönlendirme sistemi geliştirildi.
Askeri kargo uçakları marifetiyle havadan paraşütle malzeme ikmali, günümüzde hem insani yardım hem de askeri operasyonlarda ikmal maddesini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmada her geçen gün daha çok kullanılan bir yöntemdir. 2’nci Dünya Savaşından beri yaygın bir şekilde kullanılan havadan malzeme ikmali yöntemi Birleşmiş Milletler tarafından da insani yardım maksadıyla birçok bölgede kullanılmaktadır.
İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'nin kuzeyine ve güneybatı kıyılarına insani yardım ancak paraşütlerle ulaşabilmektedir. Ancak Ürdün ve Birleşmiş Milletler koordinesinde yapılan yardımları taşıyan paraşütlerin bir kısmının denize veya evlerin üzerine düşmesi hem can kaybına hem de yardım malzemesinin kullanılamayacak durumuna gelmesine sebep olmaktadır.
Yardım malzemenin istenmeyen yerlere düşmesini önlemek için yönlendirme imkânı olan paraşütlerin kullanımının artması gerekmektedir. Bu çalışmadaki hedefimiz, bu paraşütlerin uçaktan atıldıktan sonra bir kontrol ünitesi marifetiyle istenilen bölgeye kendi kendini yönlendirerek ulaşmasını sağlamaktır. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde, Prof. Dr. Sinan KIVRAK danışmanlığında Savunma Teknolojileri doktora programı öğrencimiz Burak CİVELEK tarafından yürütülen bu çalışmada hedeflenen noktaya gelinmiş ve AR-GE süreci tamamlanmıştır.
Yapılan bu çalışmada, uçaktan atılan malzeme kanat tipi yönlendirilebilen paraşüt ile sisteme önceden tanımlanmış olan hedef koordinata kendi planladığı güzergahı kullanarak ulaşmaktadır. Bu süreçte sistem, dışarıdan müdahale gerektirmeden hedef koordinata ulaşmaktadır ve kendi frenleme yaparak yere yumuşak iniş sağlamaktadır.
Kullan-at bir sistem olması gerekliliği de düşünülerek piyasada kolay bulunabilen bir donanım ile özgün bir tasarım yapılmıştır. Paraşütün gitmek istediği yere ulaşmasını sağlayan güzergâh algoritması, her türlü değişken düşünülerek tasarlanmıştır. Bu tasarım rüzgârın etkisine göre kendini düzelterek hedefe yumuşak bir iniş yapabilecek en uygun rotayı kendi oluşturmaktadır.
Gerçekleştirilen çalışma ile ilgili Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ali Suat YILDIZ
“Üniversitemizin stratejik hedefleri doğrultusunda kuruluşundan itibaren günden güne artan fiziki ve akademik gelişiminin meyvelerini, Savunma Teknolojileri Anabilim Dalı’nda ilk doktora mezunu ile vermiştir. Enstitü olarak özenle üzerinde durduğumuz bir başka husus, öğrencilerimizin yapmakta olduğu lisansüstü tezlerin sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda, sektörden uzmanların yönlendirmesi ve katkılarıyla yürütülmesi ve bilimsel çıktılarını artırılmasıdır. Bu doğrultuda çalışma alanlarımıza ilgi duyan tüm aday öğrencilerimizi 2024/2025 öğretim yılında 6 Yüksek lisans ve 5 Doktora programına beklemekteyiz.”